”För mig är cellgifter som att kasta in en handgranat och hoppas att det träffar rätt person”

Malins berättelse om hur hon blev frisk från cancer – Malin Edman
Veckans avsnitt är lite annorlunda. Det är en personlig berättelse av Malin Edman om hennes otroliga hälsoresa. Malin fick 2014 cancerdiagnosen Hodgkings lymfom, vilket gjorde att hon fick ändra perspektiv och omvärdera allt i sin livsstil för att kunna bli frisk. Malin har prövat många olika terapier, allt ifrån alternativmedicin till slutligen cellgifter. Hör hur hon berättar om hur tankarna gick, hur hon upplevde vården, de olika behandlingarna och hur hon idag äntligen är helt friskförklarad. Malin har gjort en del rubriker tidigare och du kanske känner igen hennes blogginlägg om cancer här.

Vi hoppas med detta avsnitt kunna belysa hur olika vården kan se ut i olika länder och belysa vissa terapier som i Sverige anses vara alternativa men utomlands inkluderas i den konventionella skolmedicinen.

Det här pratade vi om:

 • Malin vägde 102 kilo på hennes 1,59 långa kropp.
 • Hennes viktresa på 35 kilo och hur hon gick tillväga efter att ha provat alla dieter som finns
 • Hur det gick till när Malin hittade sin cancer-knöl
 • Hennes resa från att ha hittat knölen till att hon fick sin diagnos
 • Varför hon valde att skjuta upp sin cellgifts-behandling och vilka reaktioner hon fick från vården
 • Läkare är endast (och ska endast) vara din rådgivare, inte någon som berättar vad du MÅSTE göra
 • Skillnaden på bemötande och behandling i Sverige och i Tyskland
 • Hur Malin kunde skjuta fram cellgifterna i 1,5 år
 • Varför Malin tillslut valde cellgifter och hur hon gjorde för att klara den väldigt bra utan mediciner under tiden

OBS! Det här är INTE ett avsnitt där vi försöker uppmana människor att inte följa läkares råd utan för att öppna upp för att vi ska våga tänka mer själva och uppmana till ett samarbete mellan skolmedicinen och alternativmedicinen.

Ha en fin vecka,
Carolina

DelaShare on FacebookTweet about this on Twitter
 • Pingback: Jag berättar min story i poden Hälsosant | MalinEdman.se()

 • bioklubb

  Så extremt okunnigt och dumt hon resonerar. Hennes läkare ville sätta igång cellgifterna snabbt FÖR ATT DET INTE SKULLE GÅ ÖVER I STADIE 3 OCH SEDAN 4 SOM GÖR ATT FÄRRE BOTAS OCH RISKEN FÖR ÅTERFALL ÄR STÖRRE! Så oansvarigt att skjuta upp den behandlingen som botar 95 % av alla unge med hodgkins, medan innan cellgifter (och strålning) 100 % av alla hodgkinspatienter dog. Och det hade Malin också gjort om hon inte börjat med cellgifter till slut. Så fullkomligt idiotiskt att istället försöka med alternativa metoder som inte påverkar cancern alls!!! Usch jag blir så förbannad!!!

  • Hälsosant

   Hej,
   Jag tog bort en av dina kommentarer. Det är helt ok att kommentera och vara kritisk men försök hålla det på en bra nivå.
   Jag kopierar in mitt svar från facebook här med:

   Malin var fullt medveten om att cellgifter hjälper i hennes situation och precis som hon säger så tog hennes resa mkt längre tid än vad den hade tagit om hon direkt hade påbörjat behandling. Men som Malin poängterar; det är hennes kropp och hon som bestämmer. Hon har inte skadat ngn annan genom att vilja gå sin egen väg och lära känna sin kropp bättre och hon säger inte heller vad ngn annan ska göra. Men det är viktigt att våga ifrågasätta etablerade sanningar. Det är många bra saker Malin får med som jag tycker är kärnan i allt och inte bara hur hon valde att göra beträffande val av behandling:

   •Hon valde att lyssna på sin egen kropp vad som kändes rätt för henne ist för att påbörja behandling med en gång. Ja, hon valde samma behandling senare (dock inte lika stark) men det kom från henne själv, inte ett framstressat beslut som kändes påtvingat. Man har rätt att (som patient, det är hennes kropp) väga över vad en behandling gör för nytta och för skada. I Malins fall var det precis det hon gjorde för hon visste att bröstcancer-risken för henne ökade.

   • Hon klarade faktiskt av att påverka sin cancer med alternativa metoder men fick inget erkännande av vården.

   • Genom att stärka kroppen på olika sätt (som hon inte fick lära sig genom vården, tvärtom) lyckades hon gå igenom cellgiftsbehandlingen relativt smärtfritt. Det här är väldigt viktigt att poängtera då många skulle kunna må otroligt mkt bättre och det är ngt som vården verkligen måste börja ta till sig, då de saknar kunskap om hur kroppen kan stärkas med hjälp av tex rätt näring

   • Ett samarbete behöver komma till då många metoder som anses vara alternativa i Sverige är inte det utomlands. Hur kan det vara så?

   • Vi behöver en mer individanpassad vård idag, alla är inte lika. Det är många som inte vill ta cellgiftsbehandling idag och det är genom att vi börjar ifrågasätta och framförallt sammarbeta som vi kommer komma framåt. Vården är ju till för oss, vi är inte till för den

 • bioklubb

  Hur många felaktigheter kan man egentligen säga på 1,45 minuter…herrejesus.

 • bioklubb

  1 person av 196 har fått bröstcancer efter 12 års uppföljning efter 4-6 cykler ABVD är det 25 % + 5 % vart fente år som du dillar om??: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1111961?query=featured_home#t=articleTop Var får du allt dumt ifrån? Det är strålning som ökar risken mera för bröstcancer, och nej man kallar det inte återfall utan sekundärcancer, du sprutar ur dig rena faktafel!!

Hälsosant © 2016